Składniki:
- 400 g krewetek (u mnie mrożone gotowane)
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło (ja dodałam jeszcze kilka kropel oleju). Do masła wrzucamy pokrojony w plastry ząbek czosnku. Krewetki myjemy, ja kupiłam już obrane i obgotowane, wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Tak przygotowane krewetki smażymy na maśle z ząbkiem czosnku po 2 minuty z każdej strony. Gotowe serwujemy np. z bagietką, którą możemy taplać w masełku krewetkowo - czosnkowym;) Smacznego!
czwartek, 5 maja 2016
wtorek, 3 maja 2016
Ciasto warstwowe z kremem budyniowym i karmelową polewą
Ciasto podpatrzone TUTAJ, na blogu https://walkiemipapilotka.wordpress.com/. Jak dla mnie ciut za słodka ta polewa ale z czarna kawą smakuje bardzo dobrze. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1 jajko
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, podzielić na 2 części, każdą część wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piec 18 - 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Wystudzić.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodawać partiami żółtka i łyżeczkę octu. Na samym końcu dodać mąki i wymieszać całość drewnianą łyżką. Biszkopt wyłożyć na prostokątną blachę z papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Składniki na krem budyniowy:
- litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 250 g masła
Przygotowanie: W rondelku podgrzać 800 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby krem nie miał grudek. Gotować jeszcze kilka minut, aż krem zgęstnieje. Do gotowego, ciepłego kremu włożyć masło i energicznie wmieszać je do kremu. Masło się rozpuści dość szybko.
Składanie ciast. Na kruche ciasto wykładamy 1/2 kremu (ciepłego, ale nie gorącego), na to wykładamy biszkopt i znowu pozostałą część kremu. Całość przykrywamy drugim kruchym blatem. Odstawiamy do stężenia masy. W tym czasie przygotowujemy polewę karmelową.
Składniki na polewę:
- 400 ml kremówki
- 1 szklanka cukru
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie: Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Na rozgrzaną patelnię przesypujemy szklankę cukru, czekamy aż się rozpuści. Gdy zbrązowieje i będzie płynny lekko ruszamy patelnią, aby się nam nie spalił. Do rozpuszczonego cukru wlewamy podgrzaną śmietankę i całość mieszamy. W tym czasie na patelni może mocno zawrzeć, ale spokojnie drewnianą łyżką mieszamy wszystko, aż do połączenia składników i aż polewa nieco zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby trochę przestygła i dekorujemy wierzch ciasta. Na polewę wykładamy pokrojone na mniejsze części orzechy laskowe. Smacznego!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1 jajko
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, podzielić na 2 części, każdą część wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piec 18 - 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Wystudzić.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodawać partiami żółtka i łyżeczkę octu. Na samym końcu dodać mąki i wymieszać całość drewnianą łyżką. Biszkopt wyłożyć na prostokątną blachę z papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Składniki na krem budyniowy:
- litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 250 g masła
Przygotowanie: W rondelku podgrzać 800 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby krem nie miał grudek. Gotować jeszcze kilka minut, aż krem zgęstnieje. Do gotowego, ciepłego kremu włożyć masło i energicznie wmieszać je do kremu. Masło się rozpuści dość szybko.
Składanie ciast. Na kruche ciasto wykładamy 1/2 kremu (ciepłego, ale nie gorącego), na to wykładamy biszkopt i znowu pozostałą część kremu. Całość przykrywamy drugim kruchym blatem. Odstawiamy do stężenia masy. W tym czasie przygotowujemy polewę karmelową.
Składniki na polewę:
- 400 ml kremówki
- 1 szklanka cukru
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie: Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Na rozgrzaną patelnię przesypujemy szklankę cukru, czekamy aż się rozpuści. Gdy zbrązowieje i będzie płynny lekko ruszamy patelnią, aby się nam nie spalił. Do rozpuszczonego cukru wlewamy podgrzaną śmietankę i całość mieszamy. W tym czasie na patelni może mocno zawrzeć, ale spokojnie drewnianą łyżką mieszamy wszystko, aż do połączenia składników i aż polewa nieco zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby trochę przestygła i dekorujemy wierzch ciasta. Na polewę wykładamy pokrojone na mniejsze części orzechy laskowe. Smacznego!
niedziela, 1 maja 2016
Spaghetti z tuńczykiem
I wreszcie przyszedł maj. Mój ukochany miesiąc. Mam nadzieję, że w tym miesiącu pogoda się obudzi i zacznie nas rozpieszczać. Póki co nie jest źle....przynajmniej nie pada;)
Bardzo szybkie danie, w zasadzie ze wszystkiego najdłużej gotuje się makaron;) Przygotowanie banalne, a rozkosz smakowa murowana. Polecam!
Składniki na 3-4 osoby:
- 500 g makaron spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz
- olej do podsmażenia
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, szczyptę tymianku, bazylię, pieprz i chwilkę całość smażymy razem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt suchy można podlać odrobiną wody. Całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Gotowym sosem polewamy makaron. Smacznego!
Bardzo szybkie danie, w zasadzie ze wszystkiego najdłużej gotuje się makaron;) Przygotowanie banalne, a rozkosz smakowa murowana. Polecam!
Składniki na 3-4 osoby:
- 500 g makaron spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz
- olej do podsmażenia
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, szczyptę tymianku, bazylię, pieprz i chwilkę całość smażymy razem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt suchy można podlać odrobiną wody. Całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Gotowym sosem polewamy makaron. Smacznego!