Pyszny jabłecznik z masą z kremówki na wierzchu.
Składniki na ciasto:
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie: żółtka i cukry ubić ze śmietaną. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.
Dodatkowo:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,przełożyć do garnka,dodać cukier i cynamon i przesmażyć całość na małym ogniu.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blachy, na cieście ułożyć przesmażone jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Piec 30-40 minut w 170 stopniach. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na masę:
- 330 ml kremówki
- 1 galaretka cytrynową
- wiórki czekoladowe do dekoracji (u mnie 3 kostki czekolady gorzkiej starte na tarce o grubych oczkach)
Przygotowanie: galaretkę rozpuścić w 1/2szklanki wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
piątek, 6 stycznia 2017
Ciasto czekoladowe z powidłami
Witajcie w Nowym Roku. Tamten przyniósł mi niezwykłą niespodziankę a ten, mam przeczucie, że będzie cudowny.
Ciasto wyglądowo prezentuje się tak sobie, ot zwykły murzynek. Jednak dodanie powideł powoduje, że pozostaje puszysty przez długi czas i jest bardzo apetyczny. Przepis wypatrzony w programie ABC Gotowania. Podaję za autorką.
Składniki:
- 125g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ja dałam proszku do pieczenia)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżeczek kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: w rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko,wsypujemy cukier,kakao i kawę. Wszystkie składniki łączymy mieszając i podgrzewając na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzone masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy powidła i wyrabiamy całość drewnianą łyżką. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dokładamy mąkę ziemniaczaną. Tak ubite białka łączymy z masą kakaową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać gotując na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła i cukru i do połączenia w jednolitą konsystencję.
Ciasto wyglądowo prezentuje się tak sobie, ot zwykły murzynek. Jednak dodanie powideł powoduje, że pozostaje puszysty przez długi czas i jest bardzo apetyczny. Przepis wypatrzony w programie ABC Gotowania. Podaję za autorką.
Składniki:
- 125g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ja dałam proszku do pieczenia)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżeczek kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: w rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko,wsypujemy cukier,kakao i kawę. Wszystkie składniki łączymy mieszając i podgrzewając na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzone masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy powidła i wyrabiamy całość drewnianą łyżką. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dokładamy mąkę ziemniaczaną. Tak ubite białka łączymy z masą kakaową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać gotując na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła i cukru i do połączenia w jednolitą konsystencję.