piątek, 13 października 2017

Szarlotka ze śliwkami

Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie: z powyższych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy. Piec 20minut w 180stopniach. Resztę ciasta włożyć do lodówki.

Składniki na nadzienie:
- 50 dkg jabłek
- 25 dkg sliwek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cynamonu

Przygotowanie: jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, śliwki przekrawamy na pół i każdą połówkę przekroić na 4 części. Do owoców dodać cukier i cynamon. Całość wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na owoce zetrzeć pozostałe ciasto. Wlozyc do piekarnika tym razem na pół godziny i piec w 180 stopniach. Po upieczeniu,wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem. Smacznego!


poniedziałek, 9 października 2017

Sałatka z kurczaka i ryżu

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka (z braku laku ja dodałam pół żółtej i pół zielonej)
- 100g ryżu (1 woreczek)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- kilka gałązek koperku
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawa kebab gyros
- olej
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą kebab gyros i smażymy na odrobinie oleju. Fasolę odsaczamy z zalewy. Koperek kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie tpowyzsze składniki przekładamy do miski i mieszamy do połączenia smaków. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem i jogurtem  doprawiając całość solą,pieprzem i cukrem. Gotowy sos przekładamy do miski z sałatką i całość mieszamy do połączenia składników. Smacznego!



piątek, 6 października 2017

Zapiekanka bolognese

Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego
- 500ml passaty pomidorowej
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 1 cebula
- sól,pieprz
- olej

Przygotowanie: makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy,pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonego mięsa dodajemy passatę pomidorową. Całość mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy

Składniki na sos beszamelowy:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 400ml mleka
- sól,pieprz
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie: w rondelku roztapiamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy mleko, zagotowujemy caly czas mieszajac, aż sos zgęstnieje.

Na dno naczynia żaroodpornego dajemy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy część makaronu, na makaron dajemy część mięsa z sosem pomidorowym, na to układamy sos beszamelowy i trochę sera. Całość powtarzamy aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty ser. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy 15minut. Smacznego!



czwartek, 5 października 2017

Krucha krówka

Składniki na kruche ciasto:
- 2 jajka
- 30 dkg mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: z podanym skladnikow zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na placek rownej wielkosci. Każdy placek pieczemy ok 15minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Składniki na masy:
- puszka masy kajmakowej
- 500ml mleka
- 1 i 1/2 op. budyniu waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: z mleka odlac szklankę, rozpuścić w nim proszek budyniowy a pozostałe mleko zagotowac. Do gotujacego mleka wlac rozdrobniony proszek, energicznie mieszajac ugotować budyń. Margarynę utrzec z cukrem pudrem, dodawać partiami ostudzony budyń a na sam koniec czubatą łyżkę masy kajmakowej.

Składamy ciasto: na ostudzony placek ciasta wykladamy 2/3 kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę krówkową, następnie przykrywamy ostatnim plackiem a na niego rozprowadzamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego