Składniki:
- 3-4 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- bułka tarta
Przygotowanie: jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy surowe jajko, pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Smacznego!
Puree z marchewki
Składniki:
- 4 marchewki
- 100 ml mleka
- woda
- sól
- pieprz
Przygotowanie: marchewki myjemy, ovueramy, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy 100 ml mleka i resztę wodą, aż zakryje marchew. Gotujemy po przykryciem 20 minut. Ugotowane marchewki blendujemy na puree, dodając mleka z wodą (pozostałą z gotowania marchewek) gdyby puree było za gęste. Smacznego!
środa, 30 stycznia 2019
piątek, 25 stycznia 2019
Tęczowy tort
Składniki na biszkopty:
- 16 jajek
- 16 łyżek mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek oleju
- barwnik spożywcze w proszku lub żelu : żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy (u mnie fioletowy barwnik był w Toszku i zdecydowanie bardziej intensywny kolor wyszedł, natomiast resztę barwników miałam w żelu i kolory biszkoptów były bardziej pastelowe )
Przygotowanie: białka jajek ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie na przemian żółtka i olej. Później dosypujemy mąkę przesianą z proszków do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozkładamy proporcjonalnie do sześciu misek i do każdego dodajemy barwnik. Następnie zabarwione biszkopty pieczemy po 15-20 minut każdy w 200 stopniach w tortownicy o średnicy 27cm. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem:
Składniki:
- 3 gotowe kremy śmietankowe
- 100g masła
Przygotowanie: Kremy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego kremu dodać utarte, miękkie masło i całość połączyć mikserem.
Składamy tort: układamy kolorami biszkopty (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony) i każdy przekładamy kremem. Wierzch i boki tortu tez ozdabiamy kremem. Ja dodatkowo boki udekorowałam kolorową posypką a wierzch opłtakiem z Bobem Budowniczym bo mój drukarek go uwielbia:)