środa, 14 września 2016

Powidła śliwkowe

Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 2 szklanki cukru

Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrawamy na pól i usuwamy pestki. Tak przygotowane śliwki przekładamy do garnka (z grubym dnem) i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez ok 3 godziny. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na następny dzień. Nazajutrz ponownie podgrzewamy powidła, mieszając częściej, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy cukier, całość mieszamy, podgrzewamy jeszcze 20 - 30 minut i gorące przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Słoik wypełniony gorącymi powidłami zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W taki sposób zostawiamy powidła do wystygnięcia. Gdy całkowicie wystygną gotowe powidła przekładamy w chłodne miejsce. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mmm... już sobie wyobrażam jak fantastycznie będą smakowały w zimne zimowe wieczory :D

    OdpowiedzUsuń