Składniki na ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 dkg mąki
- 60 g roztopionego masła
- szczypta soli
Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski, dolewamy ciepłe mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier i sól. Mieszamy, dodajemy jajko, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, ja mieszam wszystko w robocie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. Po tym czasie gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich 3 wałki. Następnie zaplatamy z nich warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy kruszonkę
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki
- 40 g masła
Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Ja używam zimnego masła, dzięki temu kruszonkę łatwo posypać na ciasto i jest bardziej zbita (wolę większe kawałki kruszonki na cieście). Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem lub smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut, do zarumienienia. Smacznego!
zjadłabym taką chałkę ;) chyba muszę w weekend zrobić
OdpowiedzUsuńza mną też chodziła od dłuższego czasu:)
OdpowiedzUsuń