Tort bezowy z kremem kawowym i orzechami włoskimi
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 30 dkg cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i wszystko mieszamy mikserem do połączenia składników. Tak ubite białka układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczeni. Warto na papierze narysować dwa okręgi o średnicy ok. 23cm. Blaty będą miały taki sam rozmiar. Bezy pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1h30minut. Upieczone blaty bezowe suszymy przez 15 minut przy otwartym piekarniku, później wyciągamy i całkowicie studzimy.
Składniki na krem kawowy:
- 200 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 1 łyżce wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i partiami serek mascarpone. Ubijamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną kawę i łączymy z kremem. Dodajemy pokrojone orzechy włoskie i mieszamy. Tak powstały krem rozsmarowujemy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim. Tort posypujemy kakao i orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz