Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 100g masła
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut.
Składniki na galaretkę:
- 3 malinowe galaretki
- 500g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny (mogą być mrożone), całość mieszamy i odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto.
Składniki na krem:
- 250 g kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Ubitą kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Masę mieszamy do połączenie wszystkich składników i wykładamy na warstwę z galaretką
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Gdy białka z cukrem będą już ubite dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną bezę przekładamy na blachę o takich samych wymiarach jak blacha, w której piekliśmy ciasto. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy godzinę w 120 stopniach. Wystudzoną bezę układamy na wierzch ciasta. Smacznego!
Uwielbiam to ciasto :) Może zrobię je na Wielkanoc? :)
OdpowiedzUsuń