Ciasto podpatrzone TUTAJ, na blogu https://walkiemipapilotka.wordpress.com/. Jak dla mnie ciut za słodka ta polewa ale z czarna kawą smakuje bardzo dobrze. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1 jajko
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, podzielić na 2 części, każdą część wyłożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piec 18 - 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Wystudzić.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodawać partiami żółtka i łyżeczkę octu. Na samym końcu dodać mąki i wymieszać całość drewnianą łyżką. Biszkopt wyłożyć na prostokątną blachę z papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Składniki na krem budyniowy:
- litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 250 g masła
Przygotowanie: W rondelku podgrzać 800 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić mąki i wlać je do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby krem nie miał grudek. Gotować jeszcze kilka minut, aż krem zgęstnieje. Do gotowego, ciepłego kremu włożyć masło i energicznie wmieszać je do kremu. Masło się rozpuści dość szybko.
Składanie ciast. Na kruche ciasto wykładamy 1/2 kremu (ciepłego, ale nie gorącego), na to wykładamy biszkopt i znowu pozostałą część kremu. Całość przykrywamy drugim kruchym blatem. Odstawiamy do stężenia masy. W tym czasie przygotowujemy polewę karmelową.
Składniki na polewę:
- 400 ml kremówki
- 1 szklanka cukru
- garść orzechów laskowych
Przygotowanie: Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Na rozgrzaną patelnię przesypujemy szklankę cukru, czekamy aż się rozpuści. Gdy zbrązowieje i będzie płynny lekko ruszamy patelnią, aby się nam nie spalił. Do rozpuszczonego cukru wlewamy podgrzaną śmietankę i całość mieszamy. W tym czasie na patelni może mocno zawrzeć, ale spokojnie drewnianą łyżką mieszamy wszystko, aż do połączenia składników i aż polewa nieco zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby trochę przestygła i dekorujemy wierzch ciasta. Na polewę wykładamy pokrojone na mniejsze części orzechy laskowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz