niedziela, 1 maja 2016

Spaghetti z tuńczykiem

I wreszcie przyszedł maj. Mój ukochany miesiąc. Mam nadzieję, że w tym miesiącu pogoda się obudzi i zacznie nas rozpieszczać. Póki co nie jest źle....przynajmniej nie pada;)

Bardzo szybkie danie, w zasadzie ze wszystkiego najdłużej gotuje się makaron;) Przygotowanie banalne, a rozkosz smakowa murowana. Polecam!

Składniki na 3-4 osoby:
- 500 g makaron spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii

- pieprz
- olej do podsmażenia

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, szczyptę tymianku, bazylię, pieprz i chwilkę całość smażymy razem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt suchy można podlać odrobiną wody. Całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Gotowym sosem polewamy makaron. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przyznaję, że spaghetti z tuńczykiem to murowana rozpusta. Każdy ma sówj sposób na przygotowanie tego dania. Ja oczywiście też. W wollnej chwili zapraszam :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń