I wreszcie przyszedł maj. Mój ukochany miesiąc. Mam nadzieję, że w tym miesiącu pogoda się obudzi i zacznie nas rozpieszczać. Póki co nie jest źle....przynajmniej nie pada;)
Bardzo szybkie danie, w zasadzie ze wszystkiego najdłużej gotuje się makaron;) Przygotowanie banalne, a rozkosz smakowa murowana. Polecam!
Składniki na 3-4 osoby:
- 500 g makaron spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz
- olej do podsmażenia
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, szczyptę tymianku, bazylię, pieprz i chwilkę całość smażymy razem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie zbyt suchy można podlać odrobiną wody. Całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Gotowym sosem polewamy makaron. Smacznego!
Przyznaję, że spaghetti z tuńczykiem to murowana rozpusta. Każdy ma sówj sposób na przygotowanie tego dania. Ja oczywiście też. W wollnej chwili zapraszam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia