wtorek, 13 września 2016

Leczo

Składniki:
- 4 cebule
- 4 papryki czerwone
- 5 większych pomidorów
- 4 kiełbasy
- 1 cukinia
- 30 dkg pieczarek
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej

Przygotowanie: Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokój w kostkę i dodaj do cebuli, duś razem pod przykryciem, na małym ogniu. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju na patelni, dodaj do garnka z cebulą i papryką. Pieczarki umyj, pokrój w plastry, podsmaż na tej samej patelni co kiełbasę i dodaj do duszonych warzyw. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę, dorzuć do warzyw. Pomidory sparzyć, pozbawić skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Warzywa doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze na małym ogniu 20-30 minut, aż wszystkie smaki się połączą i warzywa będą miękkie. Smacznego!



1 komentarz: