poniedziałek, 5 września 2016

Kruchy placek ze śliwkami i bezą

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Cukiernia Lidla

Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 420 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 20 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 g proszku do pieczenia
- 800 g śliwek węgierek

Przygotowanie: Masło miksujemy, dodajemy cukier i 1 cukier waniliowy. Następnie do masy dodajemy po jednym żółtku, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Część kruszonki (u mnie 2-3 garści) odstawiamy, pozostałą kruszonkę przekładamy na dno prostokątnej blachy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyłożoną kruszonkę dociskamy dłonią. Na cieście układamy połówki śliwek  (śliwki uprzednio myjemy i pozbywamy pestek) skórą do dołu. Śliwki posypujemy mieszaniną cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:
- 6 białek
- 200 g cukru

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Tak ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy od miejsca w rogu blachy, tworząc paski, a następnie robiąc paski w poprzek, w ten sposób tworzymy coś a la kratę. W miejsca gdzie tej kraty brak wykładamy odłożoną wcześniej kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, później zmniejszamy nieco temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 35 minut. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz