piątek, 6 stycznia 2017

Ciasto czekoladowe z powidłami

Witajcie w Nowym Roku. Tamten przyniósł mi niezwykłą niespodziankę a ten, mam przeczucie, że będzie cudowny.

Ciasto wyglądowo prezentuje się tak sobie, ot  zwykły murzynek. Jednak dodanie powideł powoduje, że pozostaje puszysty przez długi czas i jest bardzo apetyczny. Przepis wypatrzony w programie ABC Gotowania. Podaję za autorką.

Składniki:
- 125g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej  (ja dałam proszku do pieczenia)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżeczek kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: w rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko,wsypujemy cukier,kakao i kawę. Wszystkie składniki łączymy mieszając i podgrzewając na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzone masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy powidła i wyrabiamy całość drewnianą łyżką. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dokładamy mąkę ziemniaczaną. Tak ubite białka łączymy z masą kakaową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę.

Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru

Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać gotując na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła i cukru i do połączenia w jednolitą konsystencję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz