piątek, 6 stycznia 2017

Jabłecznik z kremową masą

Pyszny jabłecznik z masą z kremówki na wierzchu.

Składniki na ciasto:
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie: żółtka i cukry ubić ze śmietaną. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.

Dodatkowo:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,przełożyć do garnka,dodać cukier i cynamon i przesmażyć całość na małym ogniu.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blachy, na cieście ułożyć przesmażone jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Piec 30-40 minut w 170 stopniach. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na masę:
- 330 ml kremówki
- 1 galaretka cytrynową
-  wiórki czekoladowe do dekoracji (u mnie 3 kostki czekolady gorzkiej starte na tarce o grubych oczkach)

Przygotowanie: galaretkę rozpuścić w 1/2szklanki wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.


1 komentarz: