Pyszny jabłecznik z masą z kremówki na wierzchu.
Składniki na ciasto:
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie: żółtka i cukry ubić ze śmietaną. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i margarynę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.
Dodatkowo:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,przełożyć do garnka,dodać cukier i cynamon i przesmażyć całość na małym ogniu.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć dno blachy, na cieście ułożyć przesmażone jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Piec 30-40 minut w 170 stopniach. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na masę:
- 330 ml kremówki
- 1 galaretka cytrynową
- wiórki czekoladowe do dekoracji (u mnie 3 kostki czekolady gorzkiej starte na tarce o grubych oczkach)
Przygotowanie: galaretkę rozpuścić w 1/2szklanki wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Jaki wysoki! Naprawdę smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń