Składniki:
- 1kg sera twarogowego zmielonego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 100g roztopionego masła
- 200g białej czekolady (100g na polewę i 100 g do ciasta)
- 2 budynie waniliowe
- herbatniki na dno blachy
Przygotwanie: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, mleko w proszku i dalej ucieramy. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (100g). Na koniec dodajemy 2 budynie i po łyżce sera. Wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do masy serowej. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy godzinę. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz