sobota, 25 kwietnia 2020

Herbatniki czekoladowe

Przepis na herbatniki pochodzi z książki Markety Mareckiej ABC Gotowania. Polecam,są kruche i mocno czekoladowe.

Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (Do kupienia tutaj)
- 160g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek cukru pudru
- 175g masła
- szczypta soli

Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (rondelek z wodą,na nim szklana miska,w misce pokruszone czekolada i podgrzewamy aż się roztopi). Zostawiamy do przestudzenia. W misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę,cały czas mieszając. Dosypujemy kakao,szczyptę soli i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja całe ciasto wyrabiałam w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy dowolne kształty foremkami. U mnie autka:) Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz