środa, 31 sierpnia 2016

Banoffee pie

Składniki na spód ciasta:
- 300 g ciasteczek zbożowych
- 120 g masła

Przygotowanie: Ciasteczka kruszymy, najlepiej w blenderze. Pokruszone łączymy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy do formy na tartę. Wstawiamy do lodówki i schładzamy 30 minut.

Składniki na masę:
- puszka masy kajmakowej
- 3 banany
- 400 g śmietany kremówki 30 %
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru pudru
- 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Na schłodzony spód ciasta wykładamy masę kajmakową. Banany obieramy i kroimy w plasterki, które skrapiamy sokiem z połowy cytryny, żeby nie zbrązowiały. Plasterki bananów układamy na masie kajmakowej. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę bananów. Na kremówkę ścieramy na terce o małych oczkach czekoladę. Ciasto schładzamy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz