czwartek, 5 października 2017

Krucha krówka

Składniki na kruche ciasto:
- 2 jajka
- 30 dkg mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: z podanym skladnikow zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na placek rownej wielkosci. Każdy placek pieczemy ok 15minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Składniki na masy:
- puszka masy kajmakowej
- 500ml mleka
- 1 i 1/2 op. budyniu waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: z mleka odlac szklankę, rozpuścić w nim proszek budyniowy a pozostałe mleko zagotowac. Do gotujacego mleka wlac rozdrobniony proszek, energicznie mieszajac ugotować budyń. Margarynę utrzec z cukrem pudrem, dodawać partiami ostudzony budyń a na sam koniec czubatą łyżkę masy kajmakowej.

Składamy ciasto: na ostudzony placek ciasta wykladamy 2/3 kremu budyniowego, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę krówkową, następnie przykrywamy ostatnim plackiem a na niego rozprowadzamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta dekorujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego


4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto.
    A jakby jeszcze zastapic kruche blaty herbatnikami, to gotowe w mgnieniu oka...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie,ale zawsze tak robiłam i teraz chciałam wypróbować coś innego😁 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń