Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego
- 500ml passaty pomidorowej
- 1 opakowanie makaronu kokardki
- 1 cebula
- sól,pieprz
- olej
Przygotowanie: makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy,pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonego mięsa dodajemy passatę pomidorową. Całość mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy
Składniki na sos beszamelowy:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 400ml mleka
- sól,pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie: w rondelku roztapiamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy mleko, zagotowujemy caly czas mieszajac, aż sos zgęstnieje.
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy część makaronu, na makaron dajemy część mięsa z sosem pomidorowym, na to układamy sos beszamelowy i trochę sera. Całość powtarzamy aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty ser. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy 15minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz