piątek, 13 października 2017

Szarlotka ze śliwkami

Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie: z powyższych składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy. Piec 20minut w 180stopniach. Resztę ciasta włożyć do lodówki.

Składniki na nadzienie:
- 50 dkg jabłek
- 25 dkg sliwek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cynamonu

Przygotowanie: jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, śliwki przekrawamy na pół i każdą połówkę przekroić na 4 części. Do owoców dodać cukier i cynamon. Całość wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na owoce zetrzeć pozostałe ciasto. Wlozyc do piekarnika tym razem na pół godziny i piec w 180 stopniach. Po upieczeniu,wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem. Smacznego!


1 komentarz: