Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, pod koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na masę wiśniową:
- 500g dżemu wiśniowego
- 4 łyżki żelatyny
Przygotowanie: dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Do podgrzanego dżemu dodajemy żelatynę, całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę przekładamy na biszkopt.
Składniki na masę budyniową:
- 1litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 200g masła
- paczka podłużnych biszkoptów
Przygotowanie: 3/4 litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąki, żółtka i jajko. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy masę budyniową. Powstałą masę wykładamy na warstwę dżemu. Następnie układamy biszkopty.
Składniki na masę śmietanową:
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Powstałą masę wykładamy na biszkopty. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
serdecznie zapraszamy do dołączenia https://rondel.pl/
OdpowiedzUsuń