poniedziałek, 15 października 2018

Ciasto Góra Lodowa

Składniki:

Na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie: białka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy do połączenia składników. Przekladamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia

Poncz:
- szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

Składniki
Na krem karpatkowy:
- krem karpatkowy w proszku
- mleko - ilość wedle opakowania
- masło - ilość wedle opakowania

Przygotowanie: krem karpatkowy przygotowujemy tak jak podaje przepis na opakowaniu. Biszkopt przekrawamy wzdłuż, blaty nasączamy ponczem i przekładamy kremem karpatkowym.

Skladniki na krem mleczny:
- masło
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 niepełne szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie: masło roztapiamy z cukrem i wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego masła dodajemy niepełne szklanki mleka w proszku. Miksujemy na gładką masę,którą rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy jeszcze dwie łyżki mleka w proszku a do drugiej kakao. Mieszamy. Na krem karpatkowy wykładamy biszkopty wczesniej przekrojone na pół. Masy mleczne wykładamy na przemian na wierzch ciasta. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz