czwartek, 8 listopada 2018

Tort Czarny Las

Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: białka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, następnie wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach jakieś 25minut. Gotowy biszkopt studzimy, następnie przekrawamy wzdłuż na trzy blaty.

Składniki na krem:
- 1 l kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo
- konfitura lub fryżelina wiśniowa
- tabliczka gorzkiej czekolady
- płatki migdałowe - garść

Przygotowanie: dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i połączyć powolutku z ubitą kremówką.

Składanie tortu:
Na dno tortownicy wykładamy blat biszkoptu, smarujemy go częścią frużeliny lib konfitury, na nią wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem i jego również smarujemy frużeliną, następnie wykładamy część masy śmietanowej i przykrywamy trzecim blatem. Jego również smarujemy pozostałą frużeliną. Górę i boki tortu ozdabiamy pozostałą masą śmietanową a następnie dekorujemy wedle uznania wiórkami z czekolady, podsmażonymi płatkami migdałowymi i różami z kremówki. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego!



1 komentarz: