poniedziałek, 12 listopada 2018

Jabłkowa chmurka

Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 100g cukru
- 190g mąki
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na bezę:
- 6 białek
- 100g płatków migdałowych
- 250g cukru

Przygotowanie: ciasto: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto należy rozsmarować bo nie jest dość zwarte). Na ciasta wykladamy bezę. Aby ją przygotować ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na jedno i drugie ciasto i posypujemy migdałami. Obydwa ciasta pieczemy ok 30-40minut w 170stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na galaretkę z jabłkami:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 500g jabłek

Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wsypujemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszamy,odstawiamu do stężenia ale nie całkowitego.

Składniki na krem:
- 500ml kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy do połączenia składników.

Na spodni blat ciasta wykladamy połowę kremu, następnie kładziemy galaretkę z jabłkami, pozostałą część kremu a wierzch przykrywamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz