poniedziałek, 12 listopada 2018

Ciasto Kubuś

Składniki na biszkopt:
- 3jajka
- 100g cukru
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajemy mąki z proszkiem.do pieczenia. Miskujemy na malych obrotach do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20minut w 170stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

Skladniki na krem:
- 900ml soku Kubuś (u mnie malinowy)
- 3 budynie śmietankowe z cukrem
- 200g masła

Przygotowanie: z Kubusia odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy w garnku, w pozostałym Kubusiu rozrabiamy budynie i wylewamy do gotującego się soku. Mieszamy,aż zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy partiamy wystudzony budyniowy krem kubusiowy. Tak powstałą masę wykładamy na biszkopt.

Składniki na 2krem:
- 500ml kremówki lub 36%
- 2 śmietan -fixy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- paczka biszkoptów

Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietan-fixy. Tak przygotowany krem wykładamy na masę kubusiową. Na krem śmietanowy wykładamy biszkopty.

Składniki na polewę czekoladową:
- 125g margaryny
- 3łyżki kakao
- 5łyżek cukru pudru
- 5łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie: margarynę,cykier i kakao przekładamy do rondelka i rozpuszczamy, odstawiamy do lekkiego wystnudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą. Gdy masa z żelatyną juz rzestygnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wykładamy na biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Przyznaję bez bicia, że chyba po raz pierwszy widzę to ciasto w tak pięknym wydaniu - z tyloma równymi, smakowitymi warstwami :-)

    OdpowiedzUsuń