środa, 30 stycznia 2019

Kotlety jajeczne z puree z marchewki

Składniki:
- 3-4 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- bułka tarta

Przygotowanie: jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy surowe jajko, pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Smacznego!

Puree z marchewki

Składniki:
- 4 marchewki
- 100 ml mleka
- woda
- sól
- pieprz

Przygotowanie: marchewki myjemy, ovueramy, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy 100 ml mleka i resztę wodą, aż zakryje marchew. Gotujemy po przykryciem 20 minut. Ugotowane marchewki blendujemy na puree, dodając mleka z wodą (pozostałą z gotowania marchewek) gdyby puree było za gęste. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz