niedziela, 19 kwietnia 2020

Sernik z rosą

Przepis na ten sernik znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Słodki Świat". Jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie do masy serowej przydałaby się odrobina cukru....no cóż w takiej wersji chyba jest jednak ciut zdrowszy. Polecam

Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, aby ciasto przykryło dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 20 minut w 180 stopniach.

Składniki na masę serową:
- 1kg białego sera
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- aromat cytrynowy

Przygotowanie: Ser zmielić, dodać mleko, olej, jajka, żółtka, budyń i kilka kropel aromatu cytrynowego. Całość zmiksować na gładką masę i wyłożyć na popieczone ciasto. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Składniki na bezę / rosę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Piec 20 minut w 150 stopniach. Smacznego!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz