piątek, 25 stycznia 2019

Tęczowy tort

Składniki na biszkopty:
- 16 jajek
- 16 łyżek mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego 
- 5 łyżek oleju
- barwnik spożywcze w proszku lub żelu : żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy (u mnie fioletowy barwnik był w Toszku i zdecydowanie bardziej intensywny kolor wyszedł, natomiast resztę barwników miałam w żelu i kolory biszkoptów były bardziej pastelowe ) 

Przygotowanie: białka jajek ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie na przemian żółtka i olej. Później dosypujemy mąkę przesianą z proszków do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozkładamy proporcjonalnie do sześciu misek i do każdego dodajemy barwnik. Następnie zabarwione biszkopty pieczemy po 15-20 minut każdy w 200 stopniach w tortownicy o średnicy 27cm. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem:

Składniki: 
- 3 gotowe kremy śmietankowe 
- 100g masła 

Przygotowanie: Kremy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego kremu dodać utarte, miękkie masło i całość połączyć mikserem. 
Składamy tort: układamy kolorami biszkopty (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony) i każdy przekładamy kremem. Wierzch i boki tortu tez ozdabiamy kremem. Ja dodatkowo boki udekorowałam kolorową posypką a wierzch opłtakiem z Bobem Budowniczym bo mój drukarek go uwielbia:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz