sobota, 24 października 2015

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Bardzo jesienne, aromatyczne ciasto z puszystym kremem i pyszną polewą.


Składniki na ciasto:
- 2 pełne szklanki startej na małych oczkach marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: 5 średnich marchewek ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Mąkę łączymy z sodą i cynamonem. Do jajek dodajemy na przemian mąkę z przyprawami i olej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa blaty (są dość wilgotne)

Składniki na krem:
- 400 ml śmietany 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukr pudru

Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone.
Krem wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.

Składniki na polewę:
- 700 ml soku marchewkowego - u mnie jabłko-marchew-pomarańcza
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g masła

Przygotowanie: Sok podgrzewamy, budynie rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Gotujemy budynie na soku marchewkowym. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy masło i całość miksujemy lub mieszamy łyżką do rozpuszczenia masła. Tak przygotowaną polewę rozlewamy na cieście. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz