wtorek, 6 października 2015

Pommes duchesse - ziemniaki księżnej

Przepyszne ziemniaczki w pięknej odsłonie, aksamitne w środku i chrupkie na zewnątrz. To jest to! Zdecydowanie na długo zagoszczą w mojej kuchni.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soli
- pieprz

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z łyżką soli. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Do ciepłego puree dodajemy jajko i łyżkę masła oraz pieprz, gałkę muszkatołową i ja dodałam jeszcze szczyptę soli. Całość ugniatamy jeszcze do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wystudzone puree przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtne różyczki. Zapiekamy ok 20-25 minut, do zrumienienia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz