sobota, 24 października 2015

Ciasteczka śmietankowo - kakaowe

Miałam ochotę na ciasteczka, takie kruche, maślane. I tak od myśli do czynów powstały szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka. Idealne do ciepłej herbaty lub zimnego mleka:)

Składniki:
- 30 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 2 łyżki kakao
dodatkowo - 1 białko

Przygotowanie: Z mąki, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Ciasto jasne wykładamy na papier do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym białkiem, na ciasto jasne układamy ciasto ciemne i również smarujemy je roztrzepany białkiem. Ciasta zwijamy w roladę i zawinięte w papier lub folię wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy roladę na plastry, które układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz