środa, 20 lipca 2016

Tarta z jagodami i bezą

Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 2 żółtka

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć do tortownicy lub formy na tartę wysmarowanej masłem, ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180 stopniach do zrumienienia.

Składniki na nadzienie:
- 300 g jagód
- 240 g konfitury z czarnych porzeczek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Jagody dokładnie płuczemy, wsypujemy do miski, dodajemy połowę konfitury i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko mieszamy.

Składniki na bezę
- 2 białka
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. 

Gdy ciasto się podpiecze, wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na nie najpierw pozostałe konfitury z czarnej porzeczki, następnie nadzienie jagodowe i całość przykrywamy bezą. Tarta ponownie ląduje w piekarniku na 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 50stopni i suszymy przez następne 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz