wtorek, 5 lipca 2016

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można także zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.

Dodatkowo:
- 50 dkg czerwonych porzeczek
- 5 białek
- czerwony kisiel
- 1 szklanka cukru

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do ubitych białek dosypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy umyte porzeczki a na nie pianę z białek i kisielu. Na pianę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Wkładamy do piekarnika, temperatura 180 stopnia i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Smacznego!


1 komentarz: