czwartek, 14 lipca 2016

Tarta z pieczarkami i szynką

Bardzo smaczne danie obiadowe lub na kolację. Przepis pochodzi z sierpniowego wydania "Świata Kobiety"

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce, następnie wyłożyć na natłuszczoną tortownicę (średnica 24-26 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach do zarumienienia.

Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 150 g szynki
- 150 g startego żółtego sera
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz

Przygotowanie: Cebulę obrać i posiekać w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć, na końcu doprawić solą. Wędlinę pokroić w dużą kostkę i również podsmażyć na patelni. Podsmażone pieczarki z cebulą połączyć w podsmażoną wędliną i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przygotować masę: roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz, mleko, śmietanę, ser i wszystko razem wymieszać, następnie wlać na tartę. Całość zapiekamy ok 35 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz