wtorek, 12 czerwca 2018

Deser w paski

Idealna propozycja na gorące popołudnia do mrozonej kawy;)

Składniki:
- 250g rabarbaru
- 250g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250g kremówki
- 250g mascarpone
- cukier puder do smaku

Przygotowanie: owoce myjemy,oczyszczamy, kroimy na mniejsze części,wkladamy do rondelka,zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15minut. Po tym czasie wlewamy szklankę wrzatku i dusimy kilka minut. Dodajemy rozmieszana w 1/2szklanki wody mąkę i sok z cytryny. Podgrzewamy caly czas mieszajac, az masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i łączymy. Do smaku dorzucamy cukier puder (u mnie 1,5łyżki).  Kompletujemy deser:do pucharków wykladamy na zmianę kremówkę z mascarpone i mus owocowy. Całość dekorujemy truskawką i listkami mięty lib melisy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz