niedziela, 17 czerwca 2018

Beza Pavlovej

Składniki:
- 6 białek
- 330 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g mascarpone
- 150 ml kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- truskawki, borówki
- mięta lub melisa do dekoracji

Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier następnie mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną bezę wykladamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując okrąg (mozna na papierze odrysowac okrag od duzego talerza i na to miejsce wyłożyć masę białkową). Bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 189 stopni i po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 2godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier puder oraz kilka rozdrobnionych truskawek. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzoną bezę. Dekorujemy wierzch ciasta truskawkami i borówkami oraz listkami mięty lub jak w moim przypadku melisy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz