wtorek, 12 czerwca 2018

Sałatka Król Imprezy

Składniki:
- 500g pieczarek
- 500g mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- sałata lodowa
- 4 pomidory
- 200g tartego żółtego sera
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- czerwona cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do chilli con carne
- olej do smażenia
- paczka nachosów

Przygotowanie: mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i doprawiamy przyprawą chilli con carne. Gdy mieso bedzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy podsmażone na maśle pieczarki (wczesniej wymyte,obrane i pokrojone w plastry). Odstawiamy do ostudzenia. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, układamy na dnie przezroczystej miski.  Na sałatę układamy mięso z pieczarkami, nastepnie pokrojone w kostkę pomidory, na pomidory układamy odsączoną kukurydzę i fasolę. Kolejna warstwa to sos. Mieszamy majonez z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sos wykładamy starty ser. Z nachosów tworzymy koronę sałatki a reszt kruszymy na wierzch. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz