Składniki:
- 4 jajka
- 1,5szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 2 szklanki owoców: truskawek i jagód
Na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie: masło ucieramy z cukrami na gładką masę, dodajemy jajka i ucieramy dalej, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Wszystko razem mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy obrane i umyte truskawki (ja pokroiłam je na mniejsze części) oraz umyte jagody. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50minut. Smacznego!
takie ciasta są najlepsze
OdpowiedzUsuń