niedziela, 14 lutego 2021

Bułki hot dogowe

 Składniki na 10 - 12 bułek:

- 550 g mąki pszennej

- 25 g świeżych drożdży

- 240 ml ciepłego mleka

- 120 ml ciepłej wody

- 50 g rozpuszczonego masła

- 1 łyżeczka cukru

- 1,5 łyżeczki soli

- 1 jajko  

* dodatkowo mleko do posmarowania bułeczek, sezam lub czarnuszka do posypania

Przygotowanie: Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy zaczyn, sól, roztopione masło, wodę i jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 - 12 części. Z każdego formujemy prostokąt i zwijamy bułeczki zaczynając od dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Tak przygotowane bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 - 20 minut aż się zarumienią. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz