poniedziałek, 8 lutego 2021

Faworki

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 4 żółtka

- 0,5 łyżeczki cukru

- 0,5 łyżeczki soli

- 1 łyżka spirytusu

- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

- 6 kostek smalcu - do smażenia

- cukier puder - do posypania 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć na stolnicę i uderzać drewnianym wałkiem ok 10-15 minut (dzięki temu faworki będą kruche). Następnie ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy w paski, następnie każdy pasek kroimy na równoległoboki. Później nacinamy w środku i przez nacięte przeciągamy jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym smalcu, kilka chwil z obu stron, na rumiano. Wyciągamy łyżką cedzakową i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


1 komentarz: