sobota, 13 lutego 2021

Tort bezowy daquoise

 Tort bezowy z kremem kawowym i orzechami włoskimi

Składniki na blaty bezowe:

- 6 białek

- 30 dkg cukru

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i wszystko mieszamy mikserem do połączenia składników. Tak ubite białka układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczeni. Warto na papierze narysować dwa okręgi o średnicy ok. 23cm. Blaty będą miały taki sam rozmiar. Bezy pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1h30minut. Upieczone blaty bezowe suszymy przez 15 minut przy otwartym piekarniku, później wyciągamy i całkowicie studzimy.

Składniki na krem kawowy:

- 200 ml kremówki

- 250 g mascarpone

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

- garść orzechów włoskich

Przygotowanie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 1 łyżce wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i partiami serek mascarpone. Ubijamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną kawę i łączymy z kremem. Dodajemy pokrojone orzechy włoskie i mieszamy. Tak powstały krem rozsmarowujemy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim. Tort posypujemy kakao i orzechami. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz