wtorek, 23 lutego 2021

Chałka z kruszonką

Składniki na ciasto:

- 250 ml ciepłego mleka

- 70 g cukru

- 20 g świeżych drożdży

- 1 jajko

- 50 dkg mąki

- 60 g roztopionego masła

- szczypta soli

Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski, dolewamy ciepłe mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier i sól. Mieszamy, dodajemy jajko, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, ja mieszam wszystko w robocie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. Po tym czasie gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich 3 wałki. Następnie zaplatamy z nich warkocz. Końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy kruszonkę

Składniki na kruszonkę:

- 60 g mąki

- 40 g masła

- 30 g cukru 

Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Ja używam zimnego masła, dzięki temu kruszonkę łatwo posypać na ciasto i jest bardziej zbita (wolę większe kawałki kruszonki na cieście). Chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem lub smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut, do zarumienienia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. zjadłabym taką chałkę ;) chyba muszę w weekend zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. za mną też chodziła od dłuższego czasu:)

    OdpowiedzUsuń