środa, 2 marca 2016

Brownie

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady + 50 g
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli

Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą (200 g). Do ostudzonej czekolady dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i całość mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy 50 g pokruszonej czekolady i znowu wszystko łączymy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy (u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego! p.s. najlepsze z gałką lodów waniliowych:)



1 komentarz: