wtorek, 29 marca 2016

Jajka w sosie tatarskim


Składniki:
- 5 ogórków konserwowych
- mały słoik pieczarek marynowanych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3/4 szklanki śmietany 12 %
- 3/4 szklanki majonezu
- sól
- pieprz

Przygotowanie: Pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do groszku. Śmietanę łączymy z majonezem, dodając sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy pieczarki, ogórki i groszek. Wszystko łączymy i wykładamy na paterze.

Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 l gorącej wody
- 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego

Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do 3/4 litra gorącej wody dolewamy koncentrat barszczu i do tak przygotowanego roztworu wkładamy obrane i wystudzone jajka. Trzymamy je tam kilka minut. Następnie odstawiamy do wysuszenia i za pomocą małego ostrego nożyka robimy zygzak, dochodząc do środka jajka. Rozdzielamy na pół. Tak przygotowane jajka układamy na sosie tatarskim i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz