niedziela, 6 marca 2016

Szarlotka


Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka

Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)

Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier i prażymy na małym ogniu, aż sok z jabłek odparuje. Po schłodzeniu połowę ciasta wykładamy na tortownicę lub blachę prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka. Na jabłkach układamy pokruszoną w dłoniach drugą połowę ciasta. Można również zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach, ale ciasto musi być wówczas dobrze schłodzone. Tak przygotowane ciasto ląduje znowu w piekarniku i pieczemy je 40 - 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz