Składniki
- 50 dkg schabu
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- olej do podsmażenia
Przygotowanie: Schab myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem. Każdy rozbity plaster doprawiamy sola i pieprzem z obydwu stron oraz obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kolejne plastry schabu a następnie przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Wrzucamy do rondelka. Aby wydobyć cały aromat, który został na patelni przelewamy na nią odrobinę bulionu i drewnianą łopatką mieszamy. Całość przekładamy do rondelka z mięsem i cebulą, następnie dolewamy resztę bulionu. Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie i całość dusimy, aż mięso będzie mięciutkie (ok 30 min). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz