czwartek, 16 czerwca 2016

Pleśniak z czereśniami

Uwielbiam kruche ciasta, a i ostatnio czereśnie częściej niż ukochane truskawki goszczą na moim stole....chyba zmienia mi się smak:)

Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki pszennej
- 25 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
- 30 dkg czereśni

dodatkowo na pianę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru

Przygotowanie: Z podanych składników (oprócz czereśni i kakao) wyrabiamy ciasto, dzielimy je na trzy mniej więcej równe części, do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy na gładkie ciasto. Każdą cześć ciasta przekładamy do woreczka lub owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę (ja dałam na 30 minut do zamrażarki). Gdy ciasto się schłodzi na blachę (u mnie tortownica) wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy jedną, jasną część ciast (na grubych oczkach), następnie ugniatamy lekko i na tą warstwę ścieramy ciasto ciemne, również lekko ugniatamy i wykładamy czereśnie, umyte i bez pestek. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 5 białek dodając pod koniec ubijania cukier. Gdy ciasto się podpiecze układamy na czereśniach ubitą pianę z białek a na nią znów ścieramy ostatnią część jasnego ciasta. Ponownie wstawiamy do pieca (180 stopnie) i pieczemy kolejne 20 - 30 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz