sobota, 18 czerwca 2016

Knedle z truskawkami

Wyszły bardzo dobre nieskromnie pisząc;) żaden się nie rozkleił i ciasto przyjemnie się formowało. Tylko trochę sycące, a w tym upale nie chce się zbytnio jeść :)

Składniki:
- 1/2kg ziemniaków
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- 30 - 40 dkg truskawek (umytych, bez szypułek)
- cukier (pół łyżeczki do każdego knedla)

Przygotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy jajka i obie mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części i z każdej formujemy wałek, który kroimy w grubsze paseczki. Każdy pasek spłaszczamy, na środek wsypujemy pół łyżeczki cukru i jedną truskawkę, którą zamykamy w środku ciasta i formujemy zgrabną kulę. Można też z wyrobionego ciasta po prostu urywać po trochu, wkładać truskawkę z odrobiną cukru i formować kulki. Jak kto woli. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty od wpłynięcia. Ja gotowe polałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Można też podawać ze śmietaną. Smacznego!



3 komentarze: