niedziela, 19 kwietnia 2020

Kruche ciasteczka czekoladowe z migdałami

Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Pyszne na słodko" Ani Starmach. Ciasteczka są przepyszne. Polecam

Składniki na ok 40 ciasteczek:
- 20dkg mąki
- 40 g mielonych migdałów
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g mlecznej czekolady (u mnie gorzka)
- 80 g cukru pudru
- 15 dkg masła
- 1 jajko

Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i mielone migdały, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i  jajko. wyrobić ciasto. Czekoladę posiekać i razem z płatkami migdałowymi dodać do ciasta. Całość wyrobić i tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 5 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami ulubione kształty ciasteczek. U mnie foremka serduszko. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 13-15 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz