Najlepszy na świecie! Przepis od babci Wiesi - najlepszej kucharki na świecie (tzn ex æquo z moją mamą Ulą:)
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg żeberek
- 0,5 kg karczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Żeberka umyć i gotować z pokrojoną na mniejsze części kapustą, z liściem laurowym,solą i pieprzem.(Gdy kapusta jest bardzo kwaśna warto ją przepłukać). Karczek umyć i gotować w wodzie, z dodatkiem przypraw: liść laurowy, sól i pieprz. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie miękkie, wyłowić z wywaru i pokroić na mniejsze części. Jak kapusta się ugotuje wraz z żeberkami, należy odlać część wody spod kapusty, żeberka pozbawić kości, mięso przekroić na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonym uprzednio karczkiem dodać do kapusty. W garnku z kapustą i mięsem powinna też wylądować podsmażona kiełbasa z cebulą. Całość zalewamy przecedzonym wywarem spod karczku. Do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy (ja dodałam cały średniej wielkości słoik) doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki ze sobą się połączą odpowiednio. Smacznego!
środa, 30 grudnia 2015
Galareta wieprzowa
Mąż się domagał to zrobiłam. Nie żeby jakoś biadolił i marudził, po prostu przynosił co jakiś czas kupne.....i przebąkiwał, że bez smaku.....no to się zlitowałam, ale galareta zawsze była moją pięta achillesową. No nijak smaku nie umiałam złapać, aż tak metodą prób i błędów powstała. Ponoć zjadliwa;) Nie wiem.....nie jadam;)
Składniki na 4 miseczki:
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna (5-6 łyżek na litr płynu)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie: Mięso umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować do miękkości. Ja do mięsa od razu dodałam obraną marchewkę i pietruszkę i razem gotowałam. Pod koniec gotowania posolić. Jajka ugotować na twardo. Na dno misek ułożyć pokrojone w kostkę jajka, na to ułożyć groszek i kukurydzę oraz ugotowane warzywa - również pokrojone w kostkę. Mięso przekroić na mniejsze części i dodać do warzyw. Bulion powstały podczas gotowania mięsa i warzyw przecedzić, dodać rozpuszczoną żelatynę (instrukcja na opakowaniu) i takim wywarem zalać warzywa z mięsem. Odstawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki, aby galareta stężała. Podawać skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego!
Składniki na 4 miseczki:
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna (5-6 łyżek na litr płynu)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie: Mięso umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować do miękkości. Ja do mięsa od razu dodałam obraną marchewkę i pietruszkę i razem gotowałam. Pod koniec gotowania posolić. Jajka ugotować na twardo. Na dno misek ułożyć pokrojone w kostkę jajka, na to ułożyć groszek i kukurydzę oraz ugotowane warzywa - również pokrojone w kostkę. Mięso przekroić na mniejsze części i dodać do warzyw. Bulion powstały podczas gotowania mięsa i warzyw przecedzić, dodać rozpuszczoną żelatynę (instrukcja na opakowaniu) i takim wywarem zalać warzywa z mięsem. Odstawić do wystudzenia a następnie włożyć do lodówki, aby galareta stężała. Podawać skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego!
wtorek, 29 grudnia 2015
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- naleśniki
- 50 dkg pieczarek
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- olej do smażenia (lub jak u mnie masło klarowane)
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie: Usmaż naleśniki według sprawdzonego sposobu (ja robię na oko: mąka, jajko, mleko, szczypta soli). Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki usmażyć na masełku, dodając pod koniec smażenia pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Kapustę kiszoną pokroić i przepłukać wodą (żeby nie była zbyt kwaśna) Następnie gotować do miękkości (ja dodaję liść laurowy , sól i pieprz, czasami dosypuję trochę vegety, jak mąż nie widzi;) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ją do podsmażonych pieczarek z cebulką. Całość wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Tak przygotowany i wystudzony farsz nakładamy partiami na naleśniki i zwijamy w rulony. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Smacznego!
- naleśniki
- 50 dkg pieczarek
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- olej do smażenia (lub jak u mnie masło klarowane)
- bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie: Usmaż naleśniki według sprawdzonego sposobu (ja robię na oko: mąka, jajko, mleko, szczypta soli). Odstaw do przestudzenia. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki usmażyć na masełku, dodając pod koniec smażenia pokrojoną cebulkę, sól i pieprz. Kapustę kiszoną pokroić i przepłukać wodą (żeby nie była zbyt kwaśna) Następnie gotować do miękkości (ja dodaję liść laurowy , sól i pieprz, czasami dosypuję trochę vegety, jak mąż nie widzi;) Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ją do podsmażonych pieczarek z cebulką. Całość wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Tak przygotowany i wystudzony farsz nakładamy partiami na naleśniki i zwijamy w rulony. Gotowe krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Smacznego!
Barszcz czerwony na zakwasie
Powoli przekonuję się do barszczu czerwonego. Kiedyś nie potrafiłam go przełknąć, teraz już toleruję i nawet ugotować mogę!
Składniki:
- 5- 6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por (zielona część)
- pół selera średniej wielkości
- 5 dkg suszonych grzybów
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 250 ml zakwasu (przepis na zakwas TUTAJ )
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej całą noc. Następnie ugotować. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Tak ugotowany wywar połączyć z wywarem z grzybów i zakwasem. Całość podgrzać, ale nie gotować. Dodać odrobinę cukru. Smacznego!
Składniki:
- 5- 6 buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por (zielona część)
- pół selera średniej wielkości
- 5 dkg suszonych grzybów
- sól
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- 250 ml zakwasu (przepis na zakwas TUTAJ )
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć najlepiej całą noc. Następnie ugotować. Włoszczyznę i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Tak ugotowany wywar połączyć z wywarem z grzybów i zakwasem. Całość podgrzać, ale nie gotować. Dodać odrobinę cukru. Smacznego!
sobota, 26 grudnia 2015
Sernik świąteczny
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg zimnego masła
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodajemy masło, jajko i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 2 szklanki cukru
- 200 ml kremówki
- cukier waniliowy
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa
Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę, jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Krótko miskujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 100 minut.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę kajmakową (można ją lekko podgrzać, żeby była bardziej płynna).
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
- kremówkę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną polewą wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
- 1 jajko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 dkg zimnego masła
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodajemy masło, jajko i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego
- 2 szklanki cukru
- 200 ml kremówki
- cukier waniliowy
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- masa kajmakowa
Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę, jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajka. Krótko miskujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 100 minut.
Na wystudzone ciasto wylewamy masę kajmakową (można ją lekko podgrzać, żeby była bardziej płynna).
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 ml kremówki
Przygotowanie:
- kremówkę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Tak przygotowaną polewą wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!
Ciasto Aniołek
Święta rozgościły się u nas na dobre, brzuchy bolą, nic się nie chce, luz, nic nieróbstwo i lenistwo w czystej postaci. Dobrze, że chociaż pies zapewnia odrobinę ruchu:) no bo na spacer pójść trzeba! Kolejne świąteczne ciasto, pyszne, kruche z kremem i przede wszystkim warstwowe, czyli to co tygryski lubią najbardziej.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka amoniaku
Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy. Następnie na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, całość posiekać i wlać masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na 4 części i każdą przełożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Miskujemy jajka ze śmietaną, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Tak powstałą masę przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając chwilę razem gotujemy aż powstanie gęsta, zwarta całość. Ciepłą masą przekładamy blaty wystudzonego ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- pół szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie: Kremówkę wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku, dodajemy mleko w proszku i całość łączymy w jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 0,5 szkl. śmietany 18%
- 0,5 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dkg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka amoniaku
Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy. Następnie na stolnicę przesiać mąkę z amoniakiem, dodać margarynę, całość posiekać i wlać masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na 4 części i każdą przełożyć na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 18%
- 3 szklanki mleka
- 20 dkg masła
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy mleko z masłem. Miskujemy jajka ze śmietaną, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Tak powstałą masę przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając chwilę razem gotujemy aż powstanie gęsta, zwarta całość. Ciepłą masą przekładamy blaty wystudzonego ciasta. Na wierzch wylewamy polewę.
Składniki na polewę:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- pół szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie: Kremówkę wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku, dodajemy mleko w proszku i całość łączymy w jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!
piątek, 25 grudnia 2015
Makowiec Marysi
Przepyszne ciasto: kruchy spód i delikatna masa makowa. Polecam!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ja dodatkowo ponakłuwałam je widelcem.
Składniki na masę:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła (nieroztopionego)
- 2-3 łyżki bułki tartej
Masę makową łączymy z masłem, miodem i bułką tartą.
Na kruche ciasto ląduje masa makowa. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni prze 50 minut. Smacznego!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ja dodatkowo ponakłuwałam je widelcem.
Składniki na masę:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła (nieroztopionego)
- 2-3 łyżki bułki tartej
Masę makową łączymy z masłem, miodem i bułką tartą.
Na kruche ciasto ląduje masa makowa. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni prze 50 minut. Smacznego!
wtorek, 15 grudnia 2015
Ciasteczka cynamonowe
Przepyszne, intensywne w smaku i bardzo kruche ciasteczka, idealne na nadchodzące święta. Przepis pochodzi z książki ABC Gotowania. To już kolejny przepis z tej książki i znowu się nie zawiodłam.
Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasto ma tendencję do kruszenia, ja podsypywałam mąką i dało się bez problemu rozwałkować. Przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Smacznego!
Składniki:
- 50 dkg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasto ma tendencję do kruszenia, ja podsypywałam mąką i dało się bez problemu rozwałkować. Przygotowane ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut. Smacznego!
niedziela, 13 grudnia 2015
Zakwas buraczany
Składniki:
- 1,5 kg buraków czerwonych
- 6 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki soli
Przygotowanie: Wodę wraz z solą zagotować, ostudzić. Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Buraki, czosnek oraz przyprawy przełożyć do dużego słoika i zalać ostudzoną zalewą. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie zakwas będzie gotowy.
sobota, 12 grudnia 2015
Ciasto - Bajka
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo przygotować: paczkę biszkoptów (u mnie okrągłe) oraz 1 op. wiórków kokosowych
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto nasączamy ponczem zrobionym z 1/2 szklanki wody połączonej z 1 aromatem waniliowym.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 ml dżemu wiśniowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: Do rondelka przekładamy dżem i wlewamy 4 łyżki soku pomarańczowego. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z dżemem. Studzimy. Tężejącą warstwę wiśniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Składniki na krem karpatkowy:
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie: Do jednej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, 4 jajka i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i zagotowujemy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudzoną masę wykładamy na warstwę wiśniową. Na kremie karpatkowym układamy biszkopty
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan - fixy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na biszkopty i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo przygotować: paczkę biszkoptów (u mnie okrągłe) oraz 1 op. wiórków kokosowych
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto nasączamy ponczem zrobionym z 1/2 szklanki wody połączonej z 1 aromatem waniliowym.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 ml dżemu wiśniowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przygotowanie: Do rondelka przekładamy dżem i wlewamy 4 łyżki soku pomarańczowego. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z dżemem. Studzimy. Tężejącą warstwę wiśniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Składniki na krem karpatkowy:
- 1 l mleka
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie: Do jednej szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, 4 jajka i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną masę i zagotowujemy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wystudzoną masę wykładamy na warstwę wiśniową. Na kremie karpatkowym układamy biszkopty
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i śmietan - fixy. Gotową bitą śmietanę wykładamy na biszkopty i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
wtorek, 8 grudnia 2015
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry, które spłaszczamy lekko dłonią, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na rumiano. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na masełku, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodajemy do polędwiczek i całość zalewamy bulionem lub (jak w moim przypadku) wodą. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, można też dodać trochę vegety. Całość dusimy pod przykryciem, aż polędwiczki będą mięciutkie. Sos zagęszczamy mieszając 2 łyżki mąki pszennej z wodą (pół szklanki). Ja dodatkowo pokroiłam plastry polędwiczki w jeszcze mniejsze kawałki i zrobiło się coś a la gulasz:) Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi własnej produkcji. Smacznego!
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- vegeta
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry, które spłaszczamy lekko dłonią, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na rumiano. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na masełku, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki dodajemy do polędwiczek i całość zalewamy bulionem lub (jak w moim przypadku) wodą. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, można też dodać trochę vegety. Całość dusimy pod przykryciem, aż polędwiczki będą mięciutkie. Sos zagęszczamy mieszając 2 łyżki mąki pszennej z wodą (pół szklanki). Ja dodatkowo pokroiłam plastry polędwiczki w jeszcze mniejsze kawałki i zrobiło się coś a la gulasz:) Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi własnej produkcji. Smacznego!
Pierniczki
Rozeszły się prawie tak szybko jak się je przygotowywało czyli w mgnieniu oka. Polecam bo są naprawdę pyszne i mięciutkie.
Ponieważ ostatnio próbuję przepisy z książki ABC Gotowania, ten przepis również podaję za autorką.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dolewamy masło i miód. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z którego wycinamy różne kształty z foremek. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Ponieważ ostatnio próbuję przepisy z książki ABC Gotowania, ten przepis również podaję za autorką.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dolewamy masło i miód. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z którego wycinamy różne kształty z foremek. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)